Z6_PPGAHG800PLS30QJ00ITGP25E3
Z7_PPGAHG800PLS30QJ00ITGP25U2

Туризъм

Дата на публикуване: 18.08.2020
Последна актуализация: 27.04.2021

Географското разположение благоприятства за развитието на туризма, както поради екологично чистата и живописна природа, така и поради наличието на уникални археологически находки – останки от римски крепости и други (град Роман е разположен върху останки от селище от Бронзовата епоха (2000г. до н.е.) и има продължителна история).

На територията на общината има регистрирани две туристически дружества:„Спортно – туристическото дружество Романова крепост” – гр.Роман, което има за цел организиране на различни форми на туристическа дейност и „Искърски оазис“.

Красивата вила „Горска фея“ в околностите на Караш с 20 места.

Тържишки манастир "Св. Пророк Илия" (известен още като" Струпешки манастир", заради името на най-близкото село наоколо - Струпец) се намира в северната част на хълма Гола Глава в Западния Предбалкан, около 4,5 км западно от село Струпец. Манастирът е изграден на десния бряг на река Искър - на разстояние около 300 метра от водата.

Все още не е известна годината на построяване на стария манастир, но след падането на България по Турско робство, той е разрушен и възстановен по-късно. Манастирът играе важна роля по времето на освободителните борби срещу османците по време на робството. В тези времена тук са били подслонявани много български революционери като Васил Левски и Никола Обретенов.

Днес манастирът е ремонтиран и действащ. Разполага с 50 легла. Има малка едноапсидна базилика, която се намира в широк двор и е изградена от камък с размери 4.95х7.39м. През 1991 г. в непосредствена близост до църквата е построен нов храм.